Element Water

Bij het element water (nieren/blaas) zijn er vele oefeningen die op de nieren en blaas werken.

Nieren

De energie van de nieren regelt zowel de fysieke en geestelijke werking. Een goede nierenergie biedt weerstand aan geestelijke spanningen door regulering van de hormonale afscheiding.

De nieren ontsmetten en zuiveren het bloed. Daardoor wordt opeenhoping van zuur voorkomen. Een zwakke nierenergie verstoort het geestelijk evenwicht, maar ook de leverenergie en de energie van het hart. Het water-element is te zwak om het vuur in toom te houden. Er ontstaat dan teveel vuur in het hart. De samenwerking van energie tussen hart en nieren wordt verstoord. Het hart kan geen of onvoldoende energie teruggeven aan de nieren. De nierenergie blijft zwak.

Dat hart en nieren samenwerking vind je ook terug in de uitdrukking “in hart en nieren” met iets bezig zijn. Bij een zwakke nierenergie ontstaat ook stress.

De nieren hebben een relatie met de oren. Kinderen bijvoorbeeld die gezien hun leeftijd zindelijk moeten zijn maar nog lange tijd in bed plassen gaan in hun gehoor achteruit. Jongeren schaden hun nierenergie door harde muziek die uit luidsprekers knalt of via de oortjes uit hun walk- of discman tettert.

De nieren hebben relatie met de beenderen, gewrichten en merg. De nierenergie kan geregeld worden met oefeningen of drukpunten. Tussen de tweede en derde lendewervel zit aan de rechterkant een punt voor de aanmaak van cortisone (bijnier) en het punt aan de linkerkant zorgt dat door zuivering van bloed, urine wordt geproduceerd. De energie van de nieren is een oerenergie en is verbonden met de sexuele energie. De nieren zijn verder verbonden met het beendergestel, gewrichten en oren.

De nog ongeboren baby haalt energie uit de nierenergie van de moeder.

Blaas

De blaasenergie is verbonden met het middendeel van de hersenen en zorgt voor samenwerking met het hormoonstelsel van de nieren en de hypofyse. De blaas is verbonden met het autonome zenuwstelsel. Dit staat weer in verband met de voortplanting- en urineorganen. De blaas elimineert tevens het eindproduct van het zuiveringsproces van lichaamsvocht en urine.

De blaas en nieren werken nauw samen. De blaas heeft dus vele functies en is dus niet zomaar een reservoir waar vandaan urine wordt geloosd.