Element Vuur

Bij het element vuur (hart/dunne darm) zijn er talrijke oefeningen die specifiek op deze organen gericht zijn.

Hart

Het hart staat voor medegevoel, liefde, hartstocht en vreugde en heeft daardoor invloed op de emoties en geestelijke kwaliteit. Het hart pompt het bloed door het lichaam, en als geheel via de hersenen en de vijf zintuigen. Het hart zorgt ook dat stimulansen van buiten aangepast worden aan het inwendige milieu van het lichaam.

Bij een zwakke nierenergie komt er teveel vuur in hart. Bij hartklachten (vuurziekte) en hartkloppingen is het belangrijk de nierenergie te versterken. De milt zorgt mede voor de aanmaak van bloed, de lever slaat bloed op en het hart pompt het bloed door het lichaam. Er moet dan ook goed klikken tussen deze drie organen. Het hart is verbonden met de kringloopmeridiaan. Ook de drievoudige verwarmermeridiaan hoort bij het element vuur. Bij het hart horen liefde, vreugde, lachen, creativiteit, warmte.

Lachen is gezond voor het hart. Lachtherapie waarbij je gedwongen tot lachen wordt aangezet is niet echt gezond als je dat een kwartier tot 20 minuten achter elkaar moet doen. Dat kan het hart op den duur schaden. Er is ook een gezegde dat je je dood kan lachen. Zeker mensen met longkwalen zoals astma kunnen er benauwd van worden. Gewoon lachen in golven, waarbij je ook even op adem kan komen om dan weer verder te lachen, is wel ok?

Dunne darm

De dunne darm verplaatst en verteert voedsel en bestuurt daardoor het gehele lichaam. De dunne darm en het hart horen bij elkaar. Spanningen en stress hebben een nadelige invloed op de dunne darm. Ook de spijsvertering heeft er onder te lijden. Bij een verstoorde relatie van beiden wordt de bloedsomloop negatief be?nvloed. De dunne darm is verbonden met de drievoudige verwarmermeridiaan.