Element Metaal

Bij het element metaal (longen/dikke darm) zijn talrijke oefeningen die invloed hebben op deze organen.

Longen

De longen nemen chi (qi) op uit de lucht door het ademen. Deze energie is van belang om te functioneren en afweer op te bouwen. Door uitademing worden overtallige gassen uitgescheiden.

Te snelle ademhaling in een ontspannen toestand veroorzaakt spanning en vernauwing van bloedvaten. De uitademingscapaciteit wordt te zwak. Afvalstoffen worden te lang vastgehouden.

Een zwakke longenergie en een teveel aan vuurenergie in het hart maakt deze toestand erger. Dat komt door een verzwakte nierenergie. Dit is ook een van de oorzaken van stress en depressie, postnatale depressie en manische depressiviteit. De longen werken samen met de dikke darm (uitscheiding).

Bij een verstoring wordt psychisch teveel vastgehouden. (zie ook de nierenergie).

Dikke darm

De functie van de dikke darm heeft invloed op de longen. Een goed functionerende dikke darm zorgt voor een goede energie. Bij problemen wordt in de geestelijke verwerking teveel vastgehouden.

De dikke darm levert ook energie aan de maag. Verstoring van de dikke darm geeft ook problemen als arm-, nek- en schouderklachten, aangezichtspijn, langdurige verkouden blijven en lopende neus. De dikke darm levert tevens energie aan de maag.