Element Aarde

Bij het element aarde (milt/maag/alvleesklier) zijn er vele oefeningen die daarop werken.

Maag

De maag is verbonden met de functie van slokdarm, twaalfvingerige darm, voortplantings-mechaniek, eierstokken en eetlustgevoel. Door de relatie met de eierstokken heeft de maag ook invloed op de menstruatiecyclus. De eierstokken hebben ook een relatie met de schildklier.

De energie van de maag is naar beneden gericht. Wanneer de energie verstoord is en omhoog stijgt geeft dit problemen als volheid, boeren en een tegengestelde werking van de slokdarm, alsmede hoofdpijn.

Milt

De milt is een belangrijk orgaan. De milt heeft invloed op het spijsverterings- en gistingsproces en regelt ook de functie van de alvleesklier. De milt maakt speeksel aan.

De milt regelt de gal in de maag, en stoffen die de dunne darm uitscheidt, voortplantingshormonen die verbonden zijn met de eierstokken en borst. De milt is verbonden met het bindweefsel en ondersteunt de spieren (voor het glad houden van de spieren).

Geestelijke vermoeidheid en zorgen hebben een schadelijke invloed op de milt. De milt speelt een belangrijke rol bij aanmaak en kwaliteit van bloed en afweercellen (het bloed wordt door de lever opgeslagen). Voorts is de milt verbonden met het lymfeklierstelsel voor ontgiftiging en vochthuishouding in de huid.

Bij teveel zoetigheid, het eten van rauwkost, teveel yinvoedsel (vooral in de winter, een yinperiode), wordt de miltenergie verzwakt. Het spijsverteringssysteem is niet uitgerust om rauwkost te verwerken; de milt verkild daardoor. De milt wordt door de veranderende voedingscultus en leefwijze steeds meer verzwakt.